Naar inhoud

Nieuws

Meld je zonnepanelen aan!

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
.
Alle eigenaars van zonnepanelen moeten hun installatie aanmelden bij de netbeheerder. Dit is nodig voor een correcte netvergoeding maar bovenal ook voor een veilig en stabiel elektriciteitsnet. Is je installatie nog niet aangemeld? Doe dit dan voor 1 juni 2017.

Veiligheid en stabiliteit zijn belangrijk
Het Vlaamse elektriciteitsnet is in volle verandering.  Dat heeft ook gevolgen voor het beheer ervan.  Vroeger wisten technici van Infrax of Eandis altijd waar precies stroom op het net werd geplaatst.  Met de vele aangesloten zonnepanelen is dit niet altijd meer het geval.  Niet alle eigenaars melden hun installatie aan bij de netbeheerder.  Dat kan voor veiligheidsproblemen zorgen bij onverwachte werken aan het distributienet.  Een hoge concentratie aan zonnepanelen in één buurt heeft ook een invloed op de spanningskwaliteit in dat gebied.  Daarom is het cruciaal dat de netbeheerder weet waar er overal zonnepanelen worden aangesloten op het net.  Aanmelden is dus niet alleen verplicht omwille van een correcte netvergoeding, het is ook belangrijk voor de goede werking van het distributienet.

Eigenaars van zonnepanelen: check je status!
Vanaf 1 juni gelden een aantal strengere regels voor het aanmelden van zonnepanelen.  Netbeheerders moeten vanaf dan niet-aangemelde installaties in hun werkgebied actief opsporen.  Hiervoor zullen installateurs van zonnepanelen een overzicht moeten bezorgen van de installaties die ze geplaatst hebben.  Eigenaars die hun panelen niet binnen een redelijke termijn bij hun netbeheerder aanmelden kunnen een boete krijgen.

Hoe weet ik of mijn zonnepanelen al aangemeld zijn?
Installeerde je zonnepanelen voor juni 2015 en heb je groenestroomcertificaten (GSC)? Wordt je zonnepaneleninstallatie vermeld op je energiefactuur? In beide gevallen zijn je panelen aangemeld en hoef je niets te doen.
Heb je geen certificaten of zie je geen vermelding op de factuur? Ga dan naar de website van je eigen netbeheerder. Je kan de status van je zonnepanelen checken via:  

Als je zonnepanelen nog niet bij je netbeheerder aangemeld zijn, doe dit dan zeker voor 1 juni 2017.

Meer info vind je op www.vlaanderen.be > zonnepanelen aanmelden bij de netbeheerder.

Datum van het bericht: vrijdag 12 mei 2017
Alle nieuws