Steeds meer mensen willen onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en stappen over naar een elektrische wagen. En om fossielvrij te verwarmen, kan je kiezen voor een warmtepomp. Maar om een auto op te laden en je warmtepomp te laten draaien, heb je heel wat elektriciteit nodig. Kan je bestaande elektrische installatie die extra belasting wel aan? En wat zijn de mogelijke kosten en vereisten? De Ecobouwers vroegen het aan Patrick Steurbaut van netbeheerder Fluvius.
Meer stroomverbruik door elektrificatie
In België rijden er momenteel al meer dan 100.000 elektrische auto’s, en rond 2030 zal dat aantal naar verwachting de kaap van een miljoen overschrijden. Gevolg: er zullen heel wat meer laadpalen geplaatst worden. Daarnaast wordt elektrisch verwarmen met een warmtepomp steeds vaker de norm, zeker nu gasaansluitingen sinds 2025 in nieuwbouw niet meer toegestaan zijn. Deze elektrificatie zorgt ervoor dat huishoudens meer stroom nodig hebben, wat gevolgen heeft voor het net, maar ook voor bestaande elektriciteitsinstallaties.
Een elektrische wagen en een warmtepomp zorgen immers voor een aanzienlijke stijging in het elektriciteitsverbruik. Een elektrische wagen verbruikt gemiddeld tussen 15 en 20 kWh per 100 km. Dit betekent dat iemand die dagelijks 50 km rijdt, jaarlijks al snel 2.750 tot 3.650 kWh extra verbruikt als de auto thuis opgeladen wordt. Een warmtepomp in degelijk geïsoleerde woning verbruikt op jaarbasis nog eens 2.500 kWh extra. In een minder goed geïsoleerde woning is dit nog een stuk meer. Dit vraagt dus om een sterke en stabiele elektrische installatie.
Lees het volledige artikel op de website van de Ecobouwers